Kaj je pilates

Pilates je telesna vadba, ki je dobila ime po Jospehu Hubertusu Pilatesu. Ta pa je svojo originalno metodo poimenoval kontrologija, ker temelji na ideji kontrole nad mišicami. Nič pri pilatesu ni naključno, površno, polovično. Razlog, da se je treba tako močno osredotočiti, je sposobnost imeti kontrolo v vsakem trenutku. Vse vaje se namreč izvajajo s kontrolo nad mišicami, ki se upirajo gravitaciji in na ta način kontrolirajo gibanje telesa. 

V času, ko je živel Joseph H. Pilates (1926 odpre svoj prvi studio v New Yorku), je bil pilates namenjen samo vrhunskim športnikom, zato je bila zahtevnost vadbe in vaj temu primerna. Danes se je ta vadba razširila in dosegla popolnoma druga obzorja, saj vadbo uporabljajo fizioterapevti, rekreativci, športniki in drugi.

Pri pilatesu mišice trupa aktivno sodelujejo pri izboljšanu moči, gibljivosti in telesne drže.Pilates krepi mišice, jim daje tonus in jih lepo oblikuje. Z redno vadbo zagotavlja gibljivost in ravnovesje ter združuje misel, telo in duha.

Pilates ima velik vpliv na telesno držo. Ljudje se pogosto pritožujejo nad bolečinami v hrbtu, ki so največkrat posledica slabe telesne drže. S pilates vajami spremenimo slabe vzorce v kinetičnem spominu. Popravijo se spremenjene hrbtenične krivine, ki so prvi znak slabe drže. Prav tako, se izboljšujeta gibljivost in kontrola gibanja.

Pilates vaje se osredotočajo na simetrijo telesne drže, kontrolo dihanja, moč trebušnih mišic, stabilizacijo hrbtenice, medenice in ramen, gibljivost mišic in mobilnost sklepov, krepitev mišic skozi celotno amplitudo giba v sklepu (namesto krepitev izoliranih mišičnih skupin), trening celotnega telesa (povezanost spodnjih in zgornjih ekstremitet preko trupa).

Doprinosi redne in pravilne pilates vadbe:

- izboljšanje telesne drže,

- oblikovanje mišic telesa,

- pomoč pri bolečinah v hrbtenici,

- izboljšanje kontrole telesa,

- izboljšanje povezave telesa in duha,

- izboljšanje samozavedanja telesa in samozavesti,

- krepitev mišičnega sistema, s poudarkom na krepitvi mišic trupa,

- izboljšanje ravnotežja in koordinacije,

- povečanje pljučne kapacitete,

- rehabilitacija po poškodbah, ...